mariaolena.blogg.se

Vi reser till Indien den 22/11, vi kommer besöka Delhi, Jaipur, Mumbai, Goa och Kerala innan det bär av hemåt igen den 13/12.

Dag 7, fredag

Publicerad 2013-11-29 17:04:26 i Allmänt,

Det är redan en vecka sedan vi lämnade Sverige, de senaste dagarna har gått fort. Definitivt hemmastadda på hotellrummet i Mumbai. 
 
Det är smidigt och billigt att besöka apotek i Mumbai.
 
Roomservice och dryck från minibaren ikväll. 
 

Strandpromenad

Publicerad 2013-11-29 06:36:00 i Allmänt,

Frukosten på Hotel  Sea Princess var amazing! Kanske inte så svårflörtad idag eftersom det inte blev så mycket till mat igår.
 
Denna utsikt som sällskap var inte fel heller.
 
Promenad på stranden efter frukost,  det luktar saltvatten! Uppfriskande efter allt annat som det också luktar här.... Hade jag varit någon annan stans hade jag säkert gått i bikini men här får man tillräckligt med uppmärksamhet ändå, hellånga leggings och klänning med ärm blir det.
 
Stranden är skräpig men inte så farligt att det är äckligt tänker jag först. Man måste ändå titta var man sätter fötterna när man går barfota. Sedan blir jag omkörd av en sopbil och möter de som plockar skräp, det blir mer och mer smutsigt. Tillsist hamnar jag på den delen utav stranden som används som toalett, människor som bajsar på rad. Då vänder jag.
 
Tillbaka vid poolen är det fullt liv med både barn och vuxna i simskola. Jag sitter i skuggan och får vatten som smakar klor utav bartendern.

Dag 6, Mumbai

Publicerad 2013-11-28 19:28:00 i Allmänt,

 
(Maria)
Tiiidig morgon med flyg från Jaipur redan kl. 8. Vid utcheckning får vi nästan väcka receptionisten och hans avbytare ligger och sover på golvet i lobbyn.
 
Lena mår fortfarande pyton så resan blir inte rolig, väl på flygplatsen i Mumbai ber vi om en läkare som ger en massa piller och vi hoppas på mirakel. 
 
Mumbai, 30 grader hett. Man ser genast att det är annorlunda här än i norra Indien, kaoset verkar på något vis vara lite ordnat. Svalkan i hotellobbyn är välkommen efter en kvalmig taxiresa.
 
Det låter som det pågår en karneval på utsidan men det kanske är musik till bröllopet som hålls på hotellet, den röda mattan är utrullad och det är dukat för fest på terrassen.
 
Hotellet har en spaavdelning så jag provar en ansiktsbehandling, det känns riktigt lyxigt.
 
 
Middag #mmm
 
 

Dag 5 , Amber Fort

Publicerad 2013-11-28 12:28:16 i Allmänt,

Något seg dag då Lena drabbats utav "ledig från jobbet sjuka" med hög feber. Vi vilar hela förmiddagen men när Lena kommit fram till att hon inte orkar någon sightseeing idag tar jag själv en tuc-tuc för att se Amber fort.
 
Det är konstigt att man inte är livrädd i trafiken här. Alla kör zick zack och ingen bryr sig om filer eller mittlinjer, både människor och kor går och står mitt i vägen. Cyklar med vagnar överlastade med tyger påväg till Indiska och andra vagnar dragna eller puttade av män stoppar upp trafiken. Man möter både hästar med vagn, kameler och elefanter på vägen och bussar kör millimeter ifrån min tuc tuc men det känns ganska tryggt ändå, kanske tycker indierna att våra vägar är osäkra med helt ouppmärksamma förare.
 
Amber fort helt fantastiskt. I Europa är det bara religiösa byggnader som kommer ens i närheten.
 
Ganesh Pol, porten till palatsets privata delar.
 
Diwan-i-Khas, hall of private audience
 
Vy från toppen
 
King Fisher, livets dryck... Jag får även äta ensam ikväll så jag delar en stor King Fisher med mig själv, gott till maten som blir starkare och starkare.
 
 

Dag 4, Jaipur

Publicerad 2013-11-26 19:44:00 i Allmänt,

Vår dag börjar ganska sent och vi bestämmer oss för att ta oss runt med taxi även idag. Vi möter Mahaveer utanför hotellet och han blir vår chufför/guide för dagen. Först får vi se City palace, innanför murarna där allt är rosa med den kungliga familjens bostad.
 
Världens största silverföremål.
 
Vi springer på en liten dockteater.
 
Mitt emot City palace ligger Jantar Mantar, ett gammalt observatorium med på FNs världsarvslista.
Samrat Yantra (Stora soluret)
 
Vi tar en promenad för att hitta Hawa Mahal, vindarnas palats men går lite vilse...
Parkering/tillhåll för kor
 
 
Vi tar oss tillbaka till parkeringen där vi lämnat Mahaveer istället och han visar oss Hawa Mahal ifrån bilen. Hawa Mahal byggdes som tillhåll och utkiksplats mot gatan för kvinnorna i palatset.
 
Nästa sevärdighet blir Jal Mahal, vattenpalatset byggt mitt i en konstgjord damm med två våningar under vattnet för att hålla den kungliga familjen sval om sommaren.
 
Mahaveer tycker att vi behöver shoppa idag också och tar oss först till en textilfabrik där vi får se hur de gör tryck på tyger med stämplar i trä i form av elefanter. De visar oss många fina överkast med detaljerade broderier men det slutar med att vi går därifrån med var sina indiska byxor och ett myggstick, hur var det nu med malaria..?
Sedan åker vi till en smyckesfabrik där vi fick se bakom kulisserna hur smyckena tillverkas.Vi provar lite ringar och Lena kärar ner sig i en ring men vi prutar för mycket och går därifrån tomhänta, man blir snål av de indiska priserna.
 
Mahaveer tror att vi hellre vill köpa oäkta billiga smycken från en marknad nära hotellet men vi övertalar honom om att det är mat vi behöver och han kör oss tillbaka till hotellet. Vi tyckte att maten på hotellet igår var bra så vi går upp till takrestaurangen igen. Det blir Thali som är en tallrik med flera mindre rätter på.
Till maten ett gott indiskt vin.
Spännande blir det när en stor apa hoppar upp precis bakom axeln och skrämmer oss. Den springer iväg över golvet och undviker nästan grillen på vägen ut över nästa tak. Andra djur som hälsade på under middagen var en liten ödla och två enorma getingliknande insekter som kyparen snällt hade ihjäl åt oss.
 

Frukost

Publicerad 2013-11-26 06:06:04 i Allmänt,

Kanske är vi fortfarande jet-lagged eller så är indien bara väldigt uttröttande, tror aldrig jag sovit så bra borta förut. Idag missade vi nästan frukosten men vi var i alla fall vakna när de ringde och frågade om vi var på väg vid 9.30. Frukosten på nya hotellet kunde varit bättre, det verkar bli torr cornflakes och rostat bröd utan pålägg för oss som inte är vana att äta lagad mat till frukost. Dags att planera dagen i Jaipur!


Bild från trapphuset/loftgången


Dag 3, Delhi belly

Publicerad 2013-11-25 19:13:04 i Allmänt,

Klockan ringer 04.30. Idag ska vi med tåg till Jaipur men en släng av "Delhi belly" ändrar snabbt planerna, de där drinkarna i går kväll kanske blev resans sista.

Turistbyrån som vi bokade gårdagens taxi med skulle ha hämtat upp oss på hotellet på morgonen men vi sover ett par timmar extra och de lovar nu istället att avboka våra tågbiljetter så att vi får pengarna tillbaka. Eftersom vi inte är så sugna på tågresa frågar vi efter pris för en taxiresa till Jaipur. De börjar på 11000 rs men vi får det tillslut för 8000rs, vi börjar kanske bli något bättre på att pruta. Under 6h bilresa på skumpiga vägar med galen trafik får vi se otaliga små butiker längs vägarna där familjer verkar bo i sina butiksskjul, både kossor och apor i vägrenen och minst tre bröllopsprocessioner med utsmyckade kameler och elefanter. Nu är vi tillslut framme i Jaipur, den rosa staden. Vårt boutiqe hotell är fantastiskt, vi går innanför dörrarna men inser att vi fortfarande är utomhus. När vi går genom hotellet är vi stundtals under bar himmel och de överväldigande dekorationerna går inte att beskriva.


Nu sitter vi och äter på hotellets roof top restaurang med underhållning av musik och dansare som balanserar 5 krukor på huvudet.

Dag 2, Delhi by taxi

Publicerad 2013-11-24 19:10:15 i Allmänt,

Idag har vi fått se mycket utav sevärdigheterna i Delhi, vi har haft bil med chaufför med oss hela dagen. Vi tog en tidig frukost på hotellet och blev upphämtade utanför entrén, första stopp Red fort som är Old Delhis gamla stadskärna. Den jättelika, ibland 30m höga, röda muren som sträcker sig 2.5km runt området var den största sevärdigheten för oss, för besökande indier verkade dock VI vara den stora attraktionen. Vi finns nu med på otaliga semesterbilder och har fått viss förståelse för kändisar som efterföljs av paparazzis.Nästa stopp blir Raj Ghat, trädgårdar med minnesplatser för bla Mahatma Gandhi. Gandhis gravplats i marmor, dekorerad med färska blommor och en ständigt brinnande eld, fick endast besökas utan skor. Även här var det många som ville ta kort på oss istället för på Gandhi och vi börjar känna oss otrevliga som måste säga nej hela tiden men om vi sagt ja till alla hade vi nog varit kvar där än.Nu börjar vi bli lite hungriga men den magnifika vyn över Humayuns Tomb ger oss ny energi.
Fantastiskt mossuleum som tydligen ska vara ett smakprov på Taj Mahal. Vi promenerar genom trädgårdar med små kanaler där vatten porlar fram. Uppför svindlande branta trappor till gravplatsen. Här får man gå ända fram till marmorgravarna och inga staket eller avspärrningar skulle hindra oss att trilla ner från muren, det märks att vi inte är i Sverige.
Detta var det häftigaste vi sett idag.

Efter rekommendationer från vår chaufför stannar vi för lunch på Hot Chimney Restaurant. Kyparen misstar mina frågor om vad maten har för kryddor med att vi inte vill ha så stark mat men det blir bra ändå! 68 kr för två pers, som hittat!Nu är vi sugna på shopping, chauffören tar oss till Haat of Delhi vi blir visade sjalar, smycken saris och souvenirer. Vi prutar bra och köper var sin sjal. Vi känner att chauffören har väntat länge nog så vi återvänder till hotellet, där vi nu sitter med var sin drink.


Dag 1 Delhi

Publicerad 2013-11-23 18:30:33 i Allmänt,

Imorse kom vi fram till hotellet i Delhi, flygresan gick jättebra.Vi försökte sova så mycket som möjligt så att vi skulle vara utvilade när vi kom fram.

Vi tog en taxi till hotellet och fick vårt rum direkt kl. 8.00 trots att incheckningen egentligen skulle ske vid 12.00. Det var väldigt skönt att komma till rummet efter 17 timmars resande så vi båda somnade direkt.

När vi vaknade igen så bestämde vi oss för att gå ut och strosa lite. Vi hann knappt utanför hotellet innan en Indier ville ge oss tips på vart vi skulle gå. Så fortsatte det sedan, så fort en Indie lämnade vår sida så kom det någon ny som ville hjälpa till. Samtliga frågade vad vi tyckte om Delhi, vart vi kom ifrån, om vi var gifta eller hade pojkvän och gav oss tips på vart vi skulle ta vägen.

Det blev en liten promenad, genom Delhis galna trafik där vi med nöd och näppe undkom att krocka med taxibilar, rickshaws och människor som gick på toaletten på gatan. Vi hamnade tillslut i en handicraft bazaar med sjalar, smycken och elefantprydnader högt och lågt.

Vi tog en rickshaw tillbaka då fick vi en lite större dos av det fattiga indien när en liten flicka gjorde konster och tiggde pengar på gatan bredvid bilarna när vi stannat vid ett rödljus.


Middagen idag blev tillbaka i lugnet på hotellet med buffémat och ett par glas vin. Nu ska vi ladda upp oss för en fullspäckad dag imorgon också!Flygplatslunch

Publicerad 2013-11-22 11:55:46 i Allmänt,

Är inte helt fel! Dags att börja stretcha levern för semesterdieten och efter tre veckor i yogalandet Indien räknar vi med att komma hem viga som katter.

Kvällen innan avfärd

Publicerad 2013-11-21 22:21:27 i Allmänt,

Hej hej!
Jag (Lena) och Maria har tänkt att blogga under vår resa till Indien. Hur ofta det kommer dyka upp inlägg här beror lite på hur bra internet vi har men vi ska försöka uppdatera så ofta vi kan.

Den sista packningen görs nu och oron över att glömma något eller att ha för tungt bagage är stor..

Imorgon bitti vid 9.30 åker vi hemifrån och vi hoppas det kommer flyta på smidigt i trafik och på flygplatser. Vi kommer mellanlanda i Istanbul innan det bär av mot New Delhi :D 

En sak vi inte behöver oroa oss för är att det ska vara svårt att hitta väskan på rullbandet :) 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela